Halal

Halal (în arabă حلال) înseamnă permis. Câteodată apare înscris helal, hallal sau halaal și se referă la ce este permis conform normelor islamice. Este în mod frecvent aplicat produselor alimentare. În sensul cel mai larg, aceste produse alimentare nu au voie să conțină substanțe interzise de religia islamică. Astfel, un musulman nu are voie să mănânce: carne de porc (și orice provine de la porc), alcool, orice substanță halucinogenă, animale care au murit înainte de sacrificare, animale care erau bolnave înainte de sacrificare, sânge, majoritatea animalelor carnivpore ori de pradă, reptile, insecte, viermi etc. Un produs care conține una sau mai multe din aceste substanțe, indiferent de cantitate, este interzis pentru consumul musulmanilor și nu poate fi certificat.

Sacrificarea animalelor în manieră Halal

Pentru ca un animal să fie considerat că a fost sacrificat Halal, trebuie îndeplinite anumite condiții. Animalul trebuie să fie viu și sănătos, nu trebuie chinuit și nici înfricoșat înainte de sacrificare. Această sacrificare se face printr-o tăietură directă a jugularei, cu o lamă foarte ascuțită, pentru a se efectua rapid, pentru a nu induce suferință suplimentară animalului. Se lasă să se scurgă tot sângele. În timpul sacrificării, un musulman va trebui să repete o rugă specifică.

De ce ai vrea un certificat Halal pentru produsele tale?

Termenul Halal are directă legătură cu principiile de hrană ale musulmanilor, dar produsele Halal se pot consuma de către oricine. Datorită faptului că sângele se scurge în întregime, iar animalul nu trebuie să simtă frica înainte de sacrificare, nepompând astfel adrenalină în tot corpul, mulți nutriționiști recomandă această carne și nemusulmanilor. Camera de Comerț din Dubai estima o piață mondială Halal cu o valoare de aproximativ 1,1 triliarde de dolari in 2013, cu o crestere anuala de 6.9 procente. Piața Uniunii Europene pentru Halal are o valoare estimată de 30 de miliarde de euro, cu o creștere anuală de 15%.

Ce trebuie să faci pentru Certificatul Halal?

În primul rând trebuie să iei legătura cu noi. În funcție de produsele certificate, noi îți spunem exact de ce ai nevoie. Noi venim la sediul firmei tale, vedem condițiile, îți spunem dacă sunt lucruri ce trebuie modificate. Certificatul Halal se eliberează pentru produse, nu pentru fabrică. Pe fiercare certificat sunt scrise datele produselor, lot, data productiei, data expirarii etc.